„Viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna” de John Ortberg


Eşti dezamăgit de viaţa ta, de ceea ce ai devenit, de felul cum te porţi de multe ori cu cei din jur? Nu eşti singurul! Şi aşa cum arată John Ortberg, acesta este primul pas către găsirea unei soluţii pentru a trăi viaţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna.

6609Cartea pe care o avem în atenţie este Viaţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna, scrisă de John Ortberg și se vrea a fi un ajutor pentru creşterea noastră spirituală. Este dificil să scrii despre devenirea spirituală într-un mod care să exprime urgenţa acestui subiect, spune autorul. Prea adesea oamenii îşi privesc „viaţa spirituală“ doar ca pe unul dintre aspectele existenţei, alături, dar complet separat de „viaţa financiară“ sau de „viaţa profesională“. Din când în când, vor încerca să armonizeze aceste vieţi cu viaţa spirituală rugându-se regulat sau încercând să practice o altă disciplină spirituală.

Adevărul este că termenul „viaţă spirituală“ este doar un mod de a te referi la viaţa cuiva – la fiecare moment şi faţetă a ei – din perspectiva lui Dumnezeu. Un alt mod de a exprima acest adevăr sună astfel: Dumnezeu nu este interesat de „viaţa ta spirituală“. Dumnezeu este interesat de viaţa ta. El intenţionează să o restaureze.

A înţelege clar ceea ce înseamnă viaţa spirituală nu este un lucru mărunt. Este în joc chiar viaţa sau moartea sufletului, consideră Ortberg.

Ne măsurăm viaţa spirituală în mod superficial? Strecurăm ţânţarul şi înghiţim cămila, cum avertiza Isus? Dacă cineva ne-ar întreba cum este viaţa noastră spirituală în momentul de faţă, care ar fi primul lucru care ne-ar veni în minte?

John Ortberg ne arată că cerinţa lui Dumnezeu pentru viaţa noastră nu se măsoară în numărul de consemnări în jurnal, în timpul de rugăciune şi strategiile dezvoltate pentru a citi din Scriptură, dacă la acestea v-aţi dus cu gândul. Dacă cineva l-ar fi întrebat pe Pavel sau pe Ioan despre viaţa lor spirituală, primul lor gând ar fi fost probabil: „Creşte dragostea mea pentru Dumnezeu şi pentru oameni?“ Adevăratul test constă din ce fel de oameni devenim.

Cartea lui John Ortberg, Viaţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna poartă subtitlul Discipline spirituale pentru omul de rând, aşa că următoarele capitole se concentrează pe adevărul despre disciplinele spirituale.

Disciplina este orice activitate pe care pot s-o fac printr-un efort conştient, care mă va ajuta să fac ceea ce nu pot îndeplini acum nici măcar prin efort conştient. Este acea disciplină care ne ajută să trăim o viaţă plină de roada Duhului. Este orice activitate care mă întăreşte să trăiesc viaţa aşa cum m-a învăţat şi cum a trăit Isus, spune Ortberg.

Prima disciplină abordată de John Ortberg este practica sărbătoririi şi este, de fapt, o invitaţie la bucurie. Biblia nu consideră bucuria ca fiind opţională. Bucuria este o poruncă. Lipsa bucuriei este un păcat serios, unul pe care oamenii religioşi tind să-l scape din vedere. S-ar putea să fie cel mai tolerat păcat din biserică, remarcă Ortberg. Bucuria este putere. Absenţa ei aduce slăbiciune.

Dar această atitudine dă naştere unei întrebări: Cum pot să mă bucur în mijlocul durerii şi suferinţelor acestei lumi? Este corect să fiu fericit într-o lume a suferinţei, a violenţei şi nedreptăţii? Exact în punctul acesta vom face una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri: adesea oamenii care suferă cel mai mult vor experimenta cea mai puternică bucurie. Bucuria adevărată se regăseşte doar în cei care şi-au dedicat viaţa unei cauze mai înalte decât fericirea personală, ne asigură John Ortberg.

Dacă dorim o viaţă spirituală, trebuie să declarăm război grabei. Persoanele contaminate de boala grabei sunt mereu nesatisfăcute. Viaţa unor astfel de oameni este lipsită de simplitate, dezordonată şi copleşită de poveri pe care ei nu le mai pot duce.

Nu vom putea deveni mai răbdători doar prin propriile eforturi. Nu putem să ne bazăm numai pe noi înşine. Va trebui şi în acest caz să începem o viaţă de antrenament.

Primul pas pe care trebuie să-l facem este să „încetinim“ ritmul, ceea ce înseamnă să ne cultivăm răbdarea aşezându-ne intenţionat în situaţii în care trebuie să aşteptăm. În timp ce facem aceasta, ar trebui să-I mărturisim Domnului că ne încredem în El pentru puterea de a finaliza hotărârile noastre bune. Vom deveni astfel oameni eliberaţi de grabă.

O altă practică este retragerea în singurătate. Isus petrecea adesea un timp în singurătate şi i-a învăţat pe urmaşii Săi să facă la fel. De ce este singurătatea atât de importantă? Deoarece în singurătate putem câştiga eliberarea de o societate care încearcă din răsputeri să ne modeleze.

Avem nevoie de o viaţă simplă şi plină de bucurie, dar şi de o viaţă neîmpărţită. Puritatea inimii, scria Soren Kierkegaard, este să-ţi doreşti un singur lucru. Aceasta este chemarea lui Dumnezeu pentru noi – să fim „pur“ umani – aşa cum am fost creaţi să fim, nealteraţi de păcat. Opusul acestei stări de curăţie şi necontaminare este ceea ce apostolul Iacov numea „nehotărâre“ când avertiza în epistola sa: „Curăţaţi-vă inima, oameni cu inima împărţită!“.

Un om cu o minte duplicitară este un om fără o ţintă fixă, ca „valul mării tulburat, purtat de vânt încoace şi încolo“, aşa cum tot Iacov scria. Nehotărârea este eşecul de a obţine simplitatea, de a duce o viaţă unitară, eşecul de a „căuta mai întâi Împărăţia Cerurilor“.

Însă tot Biblia ne va ajuta să învăţăm cum să trăim în Împărăţia lui Dumnezeu aici şi acum. Dacă Biblia ar reuşi să-şi îndeplinească pe deplin lucrarea, mintea noastră ar fi astfel transformată, plină de adevăr, dragoste, bucurie şi smerenie. Deci, trebuie să dezvoltăm practica meditării asupra Scripturii. Iată câteva sugestii oferite de John Orberg pentru disciplina meditaţiei asupra Cuvântului lui Dumnezeu:

  • În primul rând, cere-I lui Dumnezeu să se întâlnească cu tine în Scriptură.
  • Citeşte Biblia cu un spirit de pocăinţă.
  • Apoi, meditează asupra unor pasaje scurte. Întrebarea pe care ar trebui să o ai mereu în minte este: „Doamne, ce doreşti să-mi spui în acest moment?“
  • În al patrulea rând, ia un gând sau un verset cu tine pe parcursul zilei. Meditaţia se bazează pe acest principiu simplu: „Ceea ce se repetă în minte, se fixează“.
  • Iar în al cincilea rând memorează pasaje din Scriptură care te vor ajuta în domeniile în care ai cea mai mare nevoie.

Sperăm că modul în care John Ortberg a abordat disciplina bucuriei, practica „încetinirii“ şi a meditării asupra Scripturii v-a făcut dornici să studiaţi şi celelalte discipline din cartea sa, Viaţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna. Discipline spirituale pentru omul de rând, printre care se mai numără practica rugăciunii, a mărturisirii, a răbdării şi a slujirii.

Vă încurajăm să citiţi această carte şi să vă lăsaţi cu adevărat transformaţi de Dumnezeu nu numai prin ea, dar şi prin orice mijloc prin care va vrea El să lucreze la inima voastră.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

2 gânduri despre „„Viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna” de John Ortberg”

Scrie un comentariu