„Mesajul pierdut al lui Isus“ de Steve Chalke şi Alan Mann


Vă propun astăzi o carte mai puţin cunoscută, a unor autori probabil şi mai puţin cunoscuţi în România, dar cu un titlu provocator: Mesajul pierdut al lui Isus, scrisă de Steve Chalke şi Alan Mann.

Steve Chalke s-a născut în sudul Londrei în 1955 şi încă de pe vremea adolescenţei a devenit creştin şi a decis să-şi petreacă viaţa luptând împotriva sărăciei şi punând bazele unor proiecte caritabile în acest sens. A studiat la Colegiul Spurgeon şi a fondat, împreună cu soţia sa, organizaţia Oasis Trust în 1985. Această organizaţie a dat naştere unui grup de organizaţii caritabile care operează acum în 11 ţări de pe 5 continente, pentru a oferi adăpost, educaţie şi îngrijire medicală. Steve Chalke este în prezent şi pastor al bisericii centrale din Waterloo, Londra. Pe co-autorul său pentru cartea Mesajul pierdut al lui Isus, Alan Mann, îl puteţi descoperi chiar pe blogul său.

Iată ce declară în introducere: Ţelul meu din capitolele care urmează este să demonstrez că centrul mesajului transformator deMesajul pierdut al lui Isus vieţi al lui Isus, deşi adesea profund greşit înţeles, este următorul: Împărăţia, shalomul apropiat al lui Dumnezeu, este acum la dispoziţia tuturor prin Mine. Rugăciunea mea în timp ce fac toate acestea este una simplă – ca această carte să dea naştere la dezbateri profunde, să pună întrebări noi şi să ofere puţină lumină nouă, dar mai mult decât atât, să ne mişte inima, să ne aprindă sentimentele şi să ne alimenteze imaginaţia.

Pentru a face toate acestea, sarcina noastră este să-L punem pe Isus înapoi în contextul Lui original. Astfel, în loc să începem cu întrebarea: „Ce înseamnă asta pentru mine astăzi?” trebuie să-L luăm suficient de în serios pe Isus, încât să încercăm să-L înţelegem în contextul lui original. Trebuie, în schimb, să ne punem întrebări cum ar fi: Ce credea Isus că este El? Ce înţelegeau primii lui ascultători când El le vorbea? Cum era viaţa de toate zilele pentru Isus şi pentru cei care Îl întâlneau? De ce Matei, Marcu, Luca şi Ioan au descris mesajul Lui ca pe o „veste bună”? Ce este această Împărăţie despre care vorbea Isus în mod constant şi cum credeau ascultătorii Lui că ar putea intra în ea? Numai efectuând munca grea a „contextualizării” lui Isus în cadrul Lui din secolul I şi punând întrebarea: Ce însemna acest lucru atunci? Vom fi în măsură să rezolvăm în mod autentic problemele de „recontextualizare” contemporană şi să începem să descoperim ce înseamnă acum.

În mare măsură autorii s-au ţinut de cuvânt, pentru că în fiecare capitol oferă explicaţii pentru comportamentul oamenilor din timpul lui Isus, descriu amănunţit şi documentat vremurile şi modurile de gândire şi de viaţă care existau când Şi-a făcut Isus apariţia în lume, motivul pentru care El a făcut sau a spus anumite lucruri. Veţi afla mai multe despre viaţa în Israelul aflat sub ocupaţie romană, despre grupările religioase care existau în acele timpuri şi modul în care gândirea lor intra în conflict cu mesajul lui Isus, despre scara socială şi modul în care ea influenţa chiar şi viaţa spirituală. Veţi descoperi că lumea şi mentalităţile s-au schimbat foarte puţin de atunci şi veţi înţelege mai bine de ce mesajul lui Isus este încă actual, de ce este atât de important şi de ce a generat reacţii atât de diferite de-a lungul timpului.

Mesajul lui Isus a fost o revoluţie din toate punctele de vedere. Evangheliştii arată că naşterea lui Isus este un eveniment care schimbă paradigma. Isus răstoarnă scara socială născându-se din părinţi modeşti, într-un orăşel de provincie şi nu în centrul Imperiului. Îngerii aleg să nu aducă mesajul naşterii lui Isus la palat ci păstorilor, care îi reprezintă pe cei fără statut şi privilegii. Mesajul lui Isus era radical diferit de cel al liderilor religioşi ai Israelului primului secol. Isus a început să-i adune în jurul său tocmai pe vameşi, neevrei, leproşi, sau pe cei care călcau vreuna din sutele de legi mărunte instituite de farisei. Cei din urmă aveau să fie cei dintâi, înaintea celor mult prea siguri de neprihănirea lor. În loc ca sfinţenia lui Isus să Îl izoleze, ea Îl face să iasă pe străzi şi să intre în casele oamenilor de rând, consideraţi de elita religioasă drept proscrişi şi „păcătoşi”. Iar această acţiune este cea care le transformă viaţa.

Mesajul lui Isus este simplu: „Veniţi aşa cum sunteţi. Uşa acceptării este larg deschisă. Împărăţia lui Dumnezeu este aici şi vă stă la dispoziţie, chiar aici, chiar acum. Totuşi, fiţi pregătiţi să vă schimbaţi dacă vreţi într-adevăr să vă bucuraţi de beneficiile apartenenţei la comunitatea lui Dumnezeu.” Isus a coborât pragul construit de farisei, dar făcând asta, El a coborât, de asemenea, pervazul de sus al uşii, astfel încât oricine dorea să intre trebuia să se aplece mai întâi.

Ceea ce vrea Isus să spună este clar: „Trebuie să vă comportaţi întotdeauna ca Tatăl vostru din cer. Arătaţi ca Dumnezeu. Imitaţi-L pe El. Reluaţi legătura cu El – fiţi buni, iubitori, iertători, milostivi şi îndurători.

Isus distrugea frontiere. Împărăţia lui Dumnezeu era o împărăţie deschisă iar Isus dorea să fie o pildă vie a cum trebuia să arate noua comunitate a lui Dumnezeu – o masă la care să vină oameni din toate naţiunile ca să stea şi să mănânce în prezenţa lui Dumnezeu.

Isus Îşi începe cei trei ani de învăţătură declarând că Împărăţia lui Dumnezeu a venit. Forma în care a venit, însă, era diferită de aşteptările tuturor. De acum, Împărăţia nu avea limite, era deschisă pentru Întreaga omenire: o Împărăţie a shalomului, a sănătăţii şi prosperităţii bine înţelese. Shalomul lui Dumnezeu este mult mai bogat şi mai profund decât fericirea temporară şi superficială pe care o dorim noi prin prosperitate economică, aici şi acum. Împărăţia lui Dumnezeu nu trebuie redusă la ceva care doar imită societatea noastră egoistă şi consumeristă. De aceea, Împărăţia este diferită de aşteptările oamenilor nu pentru că oferă mai puţin, ci dimpotrivă, pentru că oferă mai mult.

Însă, poate cel mai important mesaj al cărţii este că Împărăţia nu este doar ceva care va veni.

Trăim cu ideea că principalul ţel al Evangheliei este să ne pregătescă pentru cer, când de fapt mesajul lui Isus are ca scop să ne facă cetăţeni şi beneficiari ai Împărăţiei lui Dumnezeu astăzi. Prea adesea prezentăm creştinismul ca pe o credinţă care ne afecteză doar viaţa de apoi, punând întrebări de felul: „Dacă ar fi să mori la noapte, unde crezi că ţi-ai petrece veşnicia?” Cu toate acestea, mesajul lui Isus este despre o credinţă care ne afectează viaţa de acum, felul în care iubim, lucrăm şi acţionăm, astăzi.

Shalom înseamnă echiparea unei persoane pentru a putea face faţă suferinţei şi durerilor vieţii, în acelaşi timp savurând frumuseţea şi bucuriile pe care le aduce ea.

Încă de când Şi-a început lucrarea, Isus a declarat: „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia Cerurilor este aproape!”. Prin aceste cuvinte spunea de fapt: „ Începeţi să vă trăiţi viaţa altfel: folosiţi metoda Mea! Metoda voastră nu va funcţiona. Alegeţi-o pe a Mea în schimb!”. Le oferea o viziune a ce ar putea ei să fie, un mod în care viaţa să aibă sens.

Sarcina bisericii este să Îl predice pe Hristos cel răstignit şi înviat. Isus a mers la cruce pentru a înfrunta mijlocul suprem de excludere, transformând acest simbol al respingerii într-unul al speranţei. El a arătat toată durerea pe care a cauzat-o ruperea relaţiei noastre cu Dumnezeu şi cât de departe este El în stare să meargă pentru a o reface. Mesajul învierii este că poţi să-ţi pui toată încrederea în Isus: Împărăţia, shalomul apropiat al lui Dumnezeu, este acum la dispoziţa tuturor prin Mine.

Acum este momentul să luăm mai mult ca oricând în serios Evanghelia, mesajul pierdut al lui Isus.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu